Meer over Juniper Jack Gin ...
Hoe het begon ....
Juniper Jack zag het levenslicht in de herfst van 2013, toen drankenhandelaar Jörg Fiedler en meester-distilleerder Siegbert Hennig de koppen bij elkaar staken en op zoek gingen naar een recept voor een authentieke London Dry gin. Ruim twee jaar probeerden ze allerhande samenstellingen en combinaties uit, tot ze vonden wat ze zochten: een old school gin, een echte "Wacholderbombe" ("jeneverbesbom").
Vandaag wordt de gin gestookt door meester-distilleerder Martin Wagner bij de Sächsische Spirituosenmanufaktur in Schirgiswalde-Kirschau, Duitsland. Zoals bij alle spirits uit het gamma van Bottles on Board staan kleinschaligheid, familiewaarden, ambachtelijkheid en kwaliteit voorop.
"A Distiller's Apprentice turned Poet"
De naam “Juniper Jack” is uiteraard afgeleid van het hoofdingrediënt van gin: jeneverbes (juniper in het Engels, Wacholder in het Duits), maar dat is niet het hele verhaal.
De merknaam verwijst immers ook naar de even grappige als waargebeurde historie van een Engelse leerling-distilleerder die in 1736 zijn baan verloor. In die tijd probeerde koning George II het overmatig stoken van illegale drank te bestrijden met een reeks wetten die bekend stonden als de "Gin Acts". Onder het pseudoniem Jack Juniper (“A Distiller’s Apprentice, just turned poet”!) schreef de leerling-distilleerder vervolgens het toneelstuk "The deposing and death of Queen Gin, with the ruin of the Duke of Rum, Marquee de Nantz, and the Lord Sugarcane, etc, An heroic comi-tragical farce", dat op 2 augustus 1736 in première ging in het New Theatre in Haymarket, Londen en kort daarna werd verboden. Geïnspireerd door dit verhaal was de naam voor het nieuwe ginmerk meteen gevonden.
De anonieme auteur had ook gevoel voor humor, want zijn acteurs waren vernoemd naar planten: Earl Lemon, Madame Orange en Lord Blackberry, om er maar een paar te noemen. De opsomming van botanicals op de flessen Juniper Jack is dan ook in dezelfde stijl gedaan. Ook het blikken logo op de flessen verwijst naar het historische toneelverhaal: omdat papier te duur was in die tijd werden toegangsbadges gebruikt die verzameld en hergebruikt konden worden.
O ja! Van de flessen gesproken! Wie door de fles heen kijkt ontdekt een citaat uit dat bewuste toneelstuk: "Liberty, Property and Gin forever".
"Ein Wacholderbombe"
De makers vonden de kwaliteit van de jeneverbessen die ze wilden gebruiken voor hun gins zo belangrijk dat ze naarstig op zoek gingen naar een hoogwaardige producent. Die vonden ze na lang zoeken in ... Kroatië. Het koppel Mira en Duka plukt tot op vandaag voor Juniper Jack Gin de allerbeste aromatische jeneverbessen met de hand uit oeroude bomen, diep in het Kroatische gebergte op 750 meter hoogte. Hun ongeëvenaarde smaak proef je onmiddellijk in beide Juniper Jack gins.
Exclusief topproduct, dankzij GinURWay
Glenn Vanbellingen, onafhankelijk spirits consultant en gekend als de blogger GinURWay, onderkende van bij het begin de buitengewone kwaliteit van Juniper Jack en maakte van deze gin al vóór de officiële lancering een persoonlijke favoriet. Geen wonder dat ik per se ook dit merk mee “aan boord” wilde hebben. Ik ben bijzonder vereerd om ze in Kurt's Boutique exclusief voor België te mogen aanbieden, met dank aan Glenn.
(klik op de foto's hieronder om te vergroten)