Meer over Portobello Road Gin ...
'The Ginstitute'
Eind 2011 besluiten Ged Feltham, Jake Burger en Paul Lane, drie vrienden en gin liefhebbers, om hun duizelingwekkende verzameling gin- en alcoholische artefacten te bundelen. Boven een cafeetje, op nummer 171 in de wereldberoemde Portobello Road, beginnen ze "The Ginstitute" - Londens tweede kleinste museum - met als unieke blikvanger hun 30 liter koperen stookketeltje 'Copernicus The Second'.
De drie vrienden beseffen al snel dat hun opzet niet compleet zou zijn zonder ook een eigen gin te ontwikkelen en gaan aan het werk. In de negen maanden van experimenteren die volgen, ontstaat langzaam het eigen karakter van hun gin. Een beetje meer van dit, een beetje minder van dat, deze combo zou passen voor een Martini, met deze zou je een heerlijke Negroni kunnen maken, kortom ... langzaam maar zeker ontstond er iets waar ze alledrie trots op konden zijn en was Portobello Road nr. 171 Gin geboren.
Portobello Road nr. 171 Gin
De basisspirit wordt in Engeland gedistilleerd uit Engelse tarwe, de negen (g)ingrediënten komen uit de hele wereld; jeneverbessen en liswortel uit Toscane, Spaanse citroenschillen, bittere sinaasappelschillen uit Haïti of Marokko, nootmuskaat uit Indonesië en kassiepijp uit Zuidoost-Azië. Gebotteld op een pittige 42% ABV werd zo een veelzijdige gin gecreëerd, met genoeg robuuste gin-smaken zoals jeneverbes, citrus en koriander om een Gin & Tonic te maken die ook echt naar Gin smaakt en niet alleen naar tonic, met genoeg elegantie om in te werken in een Dry Martini, met voldoende diepgang, karakter en intensiteit voor de perfecte Negroni en in het algemeen veelzijdig genoeg voor eender welke klassieke of moderne cocktail waar gin in wordt verwerkt.
De gin wordt al snel zo'n succes dat stookketel Copernicus de Tweede qua gestalte en volume veel te klein wordt en dus gaan de drie vrienden op zoek naar iemand met de kennis, het talent, het kunstenaarschap en de middelen om Portobello Road Gin op grotere schaal te distilleren. Die wordt gevonden in de persoon van Charles Maxwell, negende generatie distilleerder, voormalig voorzitter van de Worshipful Company of Distillers en eigenaar van The Thames Distillery in Zuidwest-Londen.
The Distillery
Ook het gebouw op nummer 171 wordt gaandeweg te klein en als ze de kans krijgen om het pand een paar huizen verderop op nummer 186 te betrekken aarzelen Ged, Jake en Paul niet lang. Daar verrijst The Distillery, een gebouw van vier verdiepingen hoog dat niet alleen een distilleerderij huisvest in de kelders waar het Ginstitute Team allerhand blends maakt, maar ook een bottle shop, een bar, ruimtes voor tastings en workshops en zelfs een restaurant met hotel! Beslist het bezoeken waard bij je volgende trip naar Londen!
https://www.portobelloroadgin.com
https://www.the-distillery.london
(klik op de foto's hieronder om te vergroten)