Meer over Tarquin's Cornish Spirits ...
Hoe het begon ...
We schrijven 2012: de Britse craft gin-scene begint te boomen en de dorst naar kleinschalige, ambachtelijke gins in kleine batches lijkt onverzadigbaar. Overal in het Verenigd Koninkrijk schieten microdistilleerderijen als paddenstoelen uit de grond, maar één regio blijft onontgonnen: Cornwall. Daar zal snel verandering in komen!
Tarquin Leadbetter, een amper 23-jarige, van opleiding klassiek geschoolde chef-kok, blijkt zich tot zijn eigen verbazing achter een grijs bureau te bevinden in het grauwe Londen Gedreven door zijn passie om te creëren realiseert hij zich dat dit niet de richting is die hij eigenlijk uit wil en besluit zijn clleven drastisch om te gooien. Gewapend met slechts een mini koperen stookketel, een koffer vol botanicals en een surfplank keert Tarquin terug naar de West Country met maar één doel: het vestigen van Southwestern Distillery, de eerste distilleerderij in Cornwall in meer dan 100 jaar.
Arbeidsethos
Hij begint met een volledig leeg canvas. Hij heeft nog nooit iets gedistilleerd in zijn leven en kan enkel terugvallen op zelfstudie en experiment. Na een lang proces van ruim 100 verschillende proefgins vindt hij de combinatie en de verhoudingen die hij al zo lang zocht: een unieke gin met 12 botanicals. Het precieze recept is definitief en veilig gedocumenteerd en gaat achter slot en grendel. Tijd om de wereld te veroveren!
Tweedehands wordt een Portugese koperen alambiek van 250 liter overgebracht en "Tamara" gedoopt, naar de godin van de rivier de Tamar, de grens tussen Devon en Cornwall. Omdat de middelen beperkt zijn gebruikt Tarquin een grote gasring voor een paëllapan als warmtebron en brooddeeg om de bovenkant van stookketel af te dichten, naar eeuwenoude alchemistische traditie. Er is geen geld voor machines, automatisering of uitbesteding: elke fase van het proces wordt beoordeeld op het oog, op gevoel en op smaak. Een erg arbeidsintensief productieproces, maar het zal het ethos van Tarquin blijven: auhenticiteit en integriteit voorop! De gin begint te stromen. De eerste batch wordt gedistilleerd en vervolgens gevuld, geëtiketteerd, gewaxt, gestempeld en ondertekend, allemaal met de hand - een proces dat tot op de dag van vandaag hetzelfde blijft!
Pastis & Seadog
Amper twee maanden na de verkoop van zijn eerste fles gin in 2014 komt Tarquin al met een nieuw, gedurfd idee op de proppen: de release van zijn Cornish Pastis (een ge-wél-di-ge woordspeling op de traditionele "Cornish Pasties"!), die de de nog jonge Southwestern-portfolio komt versterken en diversifiëren. De opmars van het merk is nu niet meer te stoppen en vraagt - zeker na het winnen van ettelijke medailles op internationale gin-contesten - om uitbreiding: de koperen stookketels 'Senara' en 'Tressa' van nog eens 250 liter en later zelfs 'Ferrara', een moderne ketel van 500 liter moeten helpen om de steeds groeiende vraag bij te benen.
In 2017 zet Tarquin de grootste pluim totnogtoe op zijn hoed: de derde toevoeging aan het gamma wordt de "SeaDog" Navy Strength Gin, een krachtige, stoere gin op maar liefst 57% abv, die al meteen de prijs voor “World’s Best Gin” wegkaapt op de 2017 San Francisco World Spirits Competition. Het is een opmerkelijke prestatie voor een autodidact die aloude technieken gebruikt in een omgebouwde koeienstal op een winderige heuveltop met uitzicht op de wilde kust van Cornwall.
Cornish Spirits
Tot op vandaag blijft Tarquin experimenteren en nieuwe gins uitbrengen: van fruitgins over limited edtions tot tijdelijke unieke bottelingen. Steeds trouw aan zijn oorspronkelijke visie van authenticiteit en integriteit, in een gebalanceerde fusie van het oude en het nieuwe , het traditionele en het progressieve., het is het verhaal van deze unieke Hand-crafted Cornish spirits – done just a little bit differently die je in Kurt's Boutiqique vindt!
Yeghes da!
('gezondheid' in het Cornish)
(klik op de foto's hieronder om te vergroten)