Meer over Brin Gin ...
Brinjevic
BRIN Gin is een kleinschalige, ambachtelijke London Dry Gin uit … Slovenië! Huh? Wat weten die Slovenen nu van gin maken, zou je vragen? Heel wat, zo blijkt! Sloveense gin wegzetten als een obscure rariteit zou even verkeerd zijn als denken dat ze in Japan geen whisky kunnen stoken of in Californië niet weten hoe ze wijn moeten maken!
In Slovenië bestaat immers een eeuwenoude traditie van distilleren én het klimaat leent er zich perfect tot het kweken van hét belangrijkste ingrediënt in gin: jeneverbessen. Voeg die twee samen en je krijgt 'brinjevic', een jeneverbessenlikeur die al generaties lang gedronken wordt als digestief.
“Brin” of “brina” is dan ook het Sloveense woord voor ... jeneverbes.
Brin Gin is het werk van Erik Sarkič, een derde generatie brinjevec-producent die de kneepjes van het vak leerde van zijn ouders. Dat Erik de overstap van brinjevic naar gin maakte was logisch. Niet alleen opende dat nieuwe markten en horizonten voor het familiebedrijf, maar er werd ook efficiënter gebruik werd gemaakt van de bessen, aangezien een liter brinjevec er ongeveer 8 kg van nodig heeft, terwijl dezelfde hoeveelheid gin zijn veel subtielere smaak geeft vanaf slechts 20 gram. In zijn missie om dieper in het smaakprofiel van de jeneverbes te duiken, wordt Erik ondersteund door Matevž Kmet, een biochemicus die als adviseur voor het bedrijf werkt en het aanzien heeft van een gekke wetenschapper.
Het finale recept
Erik is een autodidact (Hé! Waar hebben we dat nog gehoord? Check ook mijn verhaal over Tarquin’s Gin!) die met behulp van boeken en internetfora zijn oorspronkelijke recept zorgvuldig verder ontwikkelde. Na twee jaar experimenteren en talloze pogingen verder kwam hij tot het definitieve recept dat nu exclusief voor België in Kurt’s Boutique ligt, daarbij geholpen door de onafhankelijke spirits consultant en gin-blogger Glenn Vanbellingen van GinURWay, die de finale versie van de gin mee op punt hielp zetten.
Productiemethode
Brin Gin wordt gestookt volgens het London Dry principe (wat inhoudt dat er na distillatie geen smaken meer worden toegevoegd) in de 'one shot' methode (na distillatie wordt enkel nog verdund met water tot drinksterkte). Erik gebruikt verse en gedroogde botanicals die hij zowel lokaal (de jeneverbes, acaciabloemen, amandelen & tijm) als elders met de hand plukt. Die macereren eerst 24 uur in de basisalcohol alvorens ze worden opgestookt in zijn koperen distilleerketel van 777 liter, op de delicate vlierbloesems en acaciabloemen na, die via 'vapour infusion' ('gestoomd' in manden in de top van de stookketel) hun smaak afgeven aan de gin.
De unieke, zwarte flessen werden door de IWSC, de International Wine & Spirits Competition, in 2019 in Londen verkozen als best verpakte sterke drank ter wereld!
(klik op de foto's hieronder om te vergroten)